DATEV

Mérlegkészítés

 

Hogy lesz álom a rémálomból?

avagy

Mit érdemes tudni a DATEV -Report beszámolókészíto és dokumentáló programról?

A mérlegbeszámoló leadási határideje közeledtével megkezdődik minden könyvelőiroda rémálma: a mérlegkészítés. Vajon fel lehet-e készülni jobban erre a nehéz időszakra?

Ha végre kész a mérleg, egész biztos, hogy az ügyfél valamit szeretne rajta változtatni. Szinte lehetetlen, hogy a beszámolót elsore olyan állapotba hozzuk, amivel a mérleg ,a kiegészíto melléklet és valamennyi azt alátámasztó leltár változatlan formában megfeleljen. Ha kész vagyok a mérleggel, természetesen még a társasági adóbevallásba is fel kell vinnem az adatokat. Ez mind olyan munka és feladat, amelyet a számítástechnika mai lehetoségei között meg lehet oldani egy program segítségével. A könyveloirodáknál - kiindulva abból, hogy főkönyvi kivonataik nagy valószínűséggel ugyanabból a könyvelo programból kerülnek előállításra, legtöbbször hasonló vagy azonos bázissal dolgozó számlatükörrel dolgoznak - a mérleg könnyen paraméterezhető a programban. Előjeltől függetlenül helyesen sorolja be a követelések és kötelezettségek tételeit.

Itt van egy lehetőség, a Datev-Report program, amely biztosítja, hogy a főkönyvi kivonat beolvasását követően előállítsuk a mérleget, meg tudjuk nézni, hogy a paraméterek besorolása alapján megfelelő helyen vannak- e a főkönyvi tételek, egyezik-e a mérleg két oldala és megfelelő-e az eredménykimutatás. Amikor ez elkészült, az ún. globális változó segítségével lehetséges a kerekítéseket rögtön elvégezni (általában az egyéb követelés ill. kötelezettség sorokon, de más beszámolótételnél is lehetséges).

(Globális változónak nevezzük az excel program segítségével kitölthető leltárt, amelynél rögzíteni tudom mindazokat a tételeket, amelyeket a kiegészítő mellékletben részleteznem kell. Ebbe beletartoznak a törzsadatok, a cég tevékenységi köre, alaptőkéje, szavazati aránya, felügyelő bizottságának tagjai, ügyvezetése, dolgozói létszám, tehát mind azok a tételek, amelyek valamilyen más, nem könyvelési bizonylatokból nyerhetők.)

Ha kész vagyok a mérleggel, neki kell állnom a kiegészítő mellékletnek. A programban található ellenőrző-lista felsorolja, hogy a számviteli törvény előírásai szerint a kiegészítő mellékletnek mit kell tartalmaznia. Ezekből a tételekből ki tudom jelölni, hogy az adott cégnél , az adott évben melyek azok a tételek , amelyek előfordultak, melyek azok amelyeket a kiegészítő mellékletben szükséges megemlíteni. Ezután visszamegyek az Excel globális változóimhoz és az egyes mérleg soroknál elvégzem azokat a részletezéseket, amelyek szükségesek és amelyeket használni szeretnék a kiegészítő mellékletben. Nem kell kinyomtatnom a papírt, nem kell nézegetnem, hogy most melyik a megfelelő adat, mert a Datev programban beolvasott főkönyvi kivonatból előállított mérlegem automatikusan szinkronizálja az Excel adatállományomat, tehát minden egyes munkalapomon látom, hogy az éppen aktuális és szerintem jónak tartott mérlegnek milyen mérlegértéke van, mi az, amit a kiegészítő melléklet adataiban részleteznem kell. Ha ezt a munkát is elvégeztem, akkor megnézem a mérleg fő tábláinál, hogy valamennyi részletezendő tételt kitöltöttem-e és mind egyezik-e azzal, ami a mérleg adat lenne. Egyezőség esetén egy gombnyomással exportálom az adatokat a kiegészítő mellékletbe, ahol beolvasom és egy olyan kiegészítő mellékletet kapok, amely ellenőrzötten biztosítja azt, hogy valamennyi adattartalommal, amit a számviteli törvény előír, kiadhatom a mérleget és a kiegészítő mellékletet. Természetesen tartalmazza a vagyoni és pénzügyi helyzet változását ismertető mutatókat is.

Amennyiben az elkészült beszámolót véglegesnek tartom , a társasági adóbevallás beszámolóval kapcsolatos tételeit egy gombnyomással exportálhatom az APEH honlapról letöltött bevallásomba.

Mi történik, ha ezt a mérleget elküldöm az ügyfélnek és az ügyfél valamit talál? Mi történik akkor, ha a kiegészítő melléklet előállítása közben jövök rá, hogy valami hibát benne hagytam? Semmi probléma, visszamegyek a könyvelésbe, elvégzem a szükséges könyvelési tételeket és nincs más dolgom, mint egy gombnyomással visszaolvasni az immár véglegesnek szánt főkönyvi kivonatot a programba és kezdődik az egész rendszer elölről, meg tudom nézni, hogy a mérleg egyezik-e, hogy a szükséges kerekítéseket elvégeztem-e és a kiegészítő melléklet adatai egyeznek-e a mérleggel. Mindez kb. annyi ideig tart, amíg Ön, kedves olvasó, végigolvassa ezt a pár mondatot és nem bosszankodik, nem szükséges olyan plusz kézimunka, amely idot, papírt és energiát fogyaszt.

A dokumentumok elkészítésén túlmenően lehetőségem van arra, hogy mindazokat az adatokat, bizonylatokat, társasági szerződést, cégkivonatot, amelyeket felhasználtam a kiegészítő melléklet előállításához és régen nagy papírdossziékba kellett lefűznöm, elektronikus úton tároljam (beszkennelve vagy digitális fénynyképezőgéppel rögzítve). Az "elektronikus lefűzés" úgy történik, hogy a programban már előre kijelölt helyre, a megfelelő mappába a dokumentum digitális változatát behúzom és így papírmentesen áll rendelkezésre mindazon adat, amely a mérleget alátámasztó leltár.

A fenti munkafolyamatok végrehajtásával tehát zártan, egyszeri adatfeldolgozással elkészítem a mérleget alátámasztó leltárt, a mérleget és a kiegészítő mellékletet, valamint a megfelelő mappákba elmentem a beszámolóval kapcsolatos dokumentációt. Az így előállított dokumentummal egy olyan kiegészítő mellékletet tudok az ügyfél kezébe adni, amelyre büszkén mondhatom, hogy ez egy olyan termék, amelyet odaadhat hitelezőinek, tulajdonosainak, bankjának.

A program használata a felhasználónak már az elso évben is eredményeket és hatékonyság növelést hoz, de igazán akkor fogja érezni a mérlegkészítés technikájának megváltoztatásából fakadó előnyöket, amikor a következő évek során a bázis automatikusan a rendszerben rendelkezésre áll, tíz évre visszamenőleg lehet adatokra hivatkozni, adatokat beszúrni, mindabból az állományból, amit a Datev-Report programba egyszer beolvasott.
Külföldi ügyfél esetén arra is lehetőségem van, hogy ugyanazzal az adattartalommal a beszámoló számszaki részeit (mérleg, eredménykimutatás, cash-flow, befektetési tükör, mutatószámok) német vagy angol nyelven is kinyomtathatom és nem lesz elgépelés, mert csak a szövegtörzsem változik, az adattartalom ugyanaz.

Összefoglalva tehát, a Datev-Report program alkalmazásával a beszámolókészítés jelentősen leegyszerűsödik. Javul a hatékonyság és a biztonság, ezáltal megnő az elvégzett munka minősége és az ügyfél elégedettsége. Amennyiben felkeltette ez az új technika az érdeklődését, kérjük tekintse meg a program működéséről készült videókat. Ha további információkra lenne szüksége, vagy kérdése van a program működésével kapcsolatosan, készséggel várjuk jelentkezését.
A beszámolókészítés, mint a könyvelőtársadalom rémálma megváltozik és egy olyan programot nyerhetnek a könyvelők ezen szoftvermegoldás bevezetésével, mellyel azt lehet mondani, hogy (kis túlzással) álom az éves beszámolót előállítani.

 


      Főoldal       Vissza       Kapcsolat       Nyomtatás

Saját fiók


Online felhasználó: 20
IP cím: 3.228.220.31