DATEV

DATEV - Könyvvizsgálat - 1. oldal


Információk a program használatáról

A DATEV-Audit program központi kiindulási pontja az éves beszámoló, illetve a könyvelés állományainak importálása elektronikusan tárolt főkönyvi kivonat formájában. A beszámolóadatokra építve a program támogatja a vizsgálat teljes folyamatát az adott éves beszámoló elemzésétől kezdve az átkönyvelések végrehajtásán át a könyvvizsgálói jelentés létrehozásáig.

 

Adatintegráció

A beszámolóadatok egyszeri módosítása az adott beszámolóadatokhoz tartozó összes dokumentumban automatikusan megjelenik, így a program nagymértékben segíti a többszörös adatbevitelből eredő hibák elkerülését, illetve a könyvvizsgálat során a könyvelési adatokban történt változások követését. Emellett az ellenőrző listákat össze lehet kapcsolni a beszámolóadatokkal (a beolvasott fokönyvi kivonattal), így a feldolgozó munkatársnak csak a lényeges vizsgálati kérdéseket ajánlja fel a program, ami hozzájárul a vizsgálat hatékony lebonyolításához.


Ellenőrző listák, munkapapírok

A DATEV-Audit program ellenőrző listákat tartalmaz a vizsgálati folyamat egyes fázisaira munkadokumentumok és Office-dokumentumok formájában. Jelenleg az alábbi mintadokumentumok állnak rendelkezésére a program telepítésekor:

  • a megbízás elfogadása,
  • a könyvvizsgálati munka tervezése,
  • a könyvvizsgálati munka minoségellenőrzése,
  • adóellenőrzési lista,
  • leltármegfigyelési lista,
  • kiegészíto melléklet ellenőrző lista.

Az összes munkapapír szabadon szerkeszthető, azaz a vizsgálati kérdések csak javaslatokat fogalmaznak meg, amelyek tartalmát az egyedi igényekhez lehet igazítani. Ezenkívül hasonló munkapapírok hozhatók létre és szerkeszthetok a vizsgálat teljes folyamatára.

 

Előző évi munka felhasználása

A DATEV-Audit program Évátvétel funkciója segítségével az előző évi könyvvizsgálói jelentésre vagy munkapapírra támaszkodva hozhatunk létre hasonló dokumentumot a tárgyévre (amennyiben az előző évi dokumentumot is e programmal hoztuk létre). A program automatikusan felismeri az előző évi beszámolóállományt, a további adatokat elegendő a globális változókon keresztül aktualizálni.

 

Megjelenítési feltételek

A DATEV-Audit programmal bizonyos szövegek megjelenítését megjelenítési feltételekhez köthetjük. Ily módon elég egyetlen mintasablont kidolgozni a legkülönbözobb igényekre, mint eltérő méretű ügyfelek, vállalkozási formák stb. A szövegek megjelenítése ugyancsak a kívánalmaknak megfelelően vezérelhető.


Segédeszközök

A DATEV-Audit program a beszámolóadatok alapján segít a könyvvizsgálati lényegességi határ meghatározásában. A lényegességi határ alapjául három változót lehet kijelölni, a lényegességi küszöböt ezen értékekbol (pl. legkisebb, legnagyobb, vagy középso érték stb.), valamint az átkönyvelésekhez és átsorolásokhoz külön beállítható mértékek megadásával állapíthatjuk meg a program segítségével. Ezenkívül kijelölhetjük az ún. normál kockázatot, amelyet a program két szempont alapján határoz meg: a mérleg- és eredménykimutatás sorok százalékos aránya valamely vetítési alapban, illetve az adott sor elozo évhez viszonyított változása.

A kockázatbecsléshez használható a Risk Miner nevu eszköz, amely a beállított lényegességi küszöb, illetve a normál kockázat alapján szemléletes és áttekintheto formában mutatja meg az egyes tételekhez kapcsolódó könyvvizsgálati kockázatot. A dokumentumokba beszúrhatunk ún. kockázat-portfoliót, amely grafikusan jeleníti meg a tételek kockázatát:
 A programban kereső eszközök (Audit Miner) állnak rendelkezésre minden dokumentumhoz, az összes feldolgozott évre vonatkozóan. Ezen eszköz támogatja a létrehozott dokumentumok áttekintését és a köztük való navigációt, ily módon célzottan lehet a kívánt ellenőrző pontra ugrani. 


      Főoldal       Vissza       Kapcsolat       Nyomtatás

Saját fiók


Online felhasználó: 17
IP cím: 3.228.220.31